Pensioenfonds Sanoma naar STAP

Pensioenfonds Sanoma naar STAP
Nieuws

Afgelopen week heeft STAP, na het bericht in december over Getronics, haar derde klant aangekondigd. Het gesloten pensioenfonds van Sanoma sluit aan bij een van de multi-client kringen van STAP. Waar E-Way (ca. 150 mln) en Getronics (ca. 630 mln) een eigen kring hebben, neemt Sanoma (ca. 500 mln) plaats in de ‘middelste’ multi-client kring met een indexatieambitie van 50%.

Met ingang van 1 december 2016 heeft Stichting Voorzieningsfonds Getronics (SVG) zijn DB-verplichtingen overgedragen aan Stap Algemeen Pensioenfonds.
Meer lezen? Klik dan hier.

Lees meer
Delta Lloyd Algemeen Pensioenfonds heeft een vergunning gekregen van De Nederlandsche Bank

Delta Lloyd Algemeen Pensioenfonds (Delta Lloyd APF) heeft een vergunning gekregen van De Nederlandsche Bank
Nieuws

Dit betekent dat we pensioenfondsen en werkgevers kunnen verwelkomen die zich bij ons willen aansluiten. Als nieuwe pensioenuitvoerder biedt het algemeen pensioenfonds (APF) een oplossing voor bestuurlijke druk bij pensioenfondsen. Ook biedt een APF schaalvoordeel bij administratie en pensioencommunicatie. Delta Lloyd APF kiest hierbij voor een eigen aanpak. Een aanpak die uitgaat van kansen.

Lees meer
Volo pensioen krijgt APF vergunning van De Nederlandsche Bank

Volo pensioen krijgt APF vergunning van De Nederlandsche Bank
Nieuws

Zeist, 23 november 2016 – Volo pensioen heeft de vergunning gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB) en is daarmee het eerste en enige APF zonder winstoogmerk waar bestaande pensioenfondsen en werkgevers hun pensioenregeling onder kunnen brengen. Met unieke beleggingsoplossingen draagt Volo pensioen ook in de huidige marktomstandigheden bij aan het pensioenresultaat voor deelnemers. Hierbij staat verantwoord beleggen centraal voor zowel een financieel als duurzaam resultaat. Met PGGM als uitvoeringspartner biedt Volo pensioen werkgevers en deelnemers een stabiele basis voor de toekomst.

Lees meer
Efteling eerste klant het Nederlandse pensioenfonds

De Nationale APF ontvangt vergunning van DNB
Nieuws

De Nationale APF heeft van De Nederlandsche Bank (DNB) een vergunning gekregen. Bestuursvoorzitter Margreet Teunissen reageert verheugd: ‘We zijn blij dat pensioenfondsen en werkgevers zich vanaf nu bij De Nationale APF kunnen aansluiten. Wij hebben gekozen voor een moderne onafhankelijke bestuursstructuur, waarmee wij slagvaardig zijn en direct op de bal kunnen spelen. Wij bieden een betrouwbare uitvoering voor onze klanten waarbij wij verschillende pensioenregelingen kunnen bedienen. Kenmerkend is ook de open architectuur van het vermogensbeheer.’

Lees meer
Eerste bevestiging van bestaansrecht APF

Eerste bevestiging van bestaansrecht APF
Nieuws

Nu de eerste vergunningen zijn goedgekeurd, sijpelen de nieuwsberichten over toetredende klanten bij het APF binnen. Sinds 1 januari dit jaar biedt het APF een extra keuzemogelijkheid voor werkgevers om de pensioenregeling te laten uitvoeren.

Lees meer
Efteling eerste klant het Nederlandse pensioenfonds

De Efteling eerste klant Het nederlandse pensioenfonds
Nieuws

Het nederlandse pensioenfonds kondigde vandaag de vergunning van de Nederlandsche Bank aan en de eerste klant. Attractiepark De Efteling brengt zijn pensioenuitvoering bij Het nederlandse pensioenfonds onder. Het gaat om bijna 2000 actieve deelnemers en een totaal belegd vermogen van € 145 miljoen. Het nederlandse pensioenfonds verwacht binnenkort meerdere toetreders te kunnen aankondigen.

Lees meer
Centraal beheer

Stichting Pensioenfonds RBS Nederland kiest voor Centraal Beheer APF
Nieuws

Stichting Pensioenfonds RBS Nederland sluit zich aan bij het Centraal Beheer APF. Hiertoe heeft het fonds besloten na een onderzoek onder drie algemeen pensioenfondsen (apf’en).

Lees meer
Centraal beheer

Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds ontvangt vergunning van DNB
Nieuws

Pensioenfondsen en werkgevers kunnen zich vanaf vandaag bij het Centraal Beheer Algemeen Pensioenfonds aansluiten. Het Algemeen Pensioenfonds is een nieuw alternatief in de pensioensector en kan meerdere pensioenregelingen met gescheiden vermogens uitvoeren. Het Algemeen Pensioenfonds is daarmee een kostenbesparende vorm van samenwerking, om hogere opbrengsten te kunnen bereiken voor deelnemers. Binnen een kring delen de deelnemers risico’s en resultaat.

Lees meer
Fotoverslag

APF congres
Pitches

In de tweede plenaire sessie van het congres waren alle ogen gericht op de APF-en. Voor het eerst stonden zij samen op het podium om het publiek te overtuigen waarom zij de aantrekkelijkste optie zijn. In elevator pitches van maximaal drie minuten passeerden Centraal Beheer Achmea, Delta Lloyd, De Nationale APF (Nationale-Nederlanden in samenwerking met AZL), het Nederlandse Pensioenfonds (ASR), Stap (Aegon) en Volo (PGGM) de revue.

Bekijk de pitches
Fotoverslag

APF congres
Fotoverslag

Maandag 20 juni jongstleden mag met recht hét APF congres genoemd worden. Er waren meer dan 250 deelnemers! Alle APF’en deden hun pitch in vijf minuten en werden vervolgens onder vuur genomen in de fantastische ambiance van de jaarbeurs.

Zie ons fotoverslag
De uitdagingen

APF congres
De uitdagingen

Tijdens ons APF congres zijn diverse waardevolle break-out sessies aan bod gekomen waarin wij vanuit verschillende invalshoeken de verdieping hebben gezocht om extra inzicht te geven in de keuze richting een APF. Onderstaand ziet u een korte beschrijving van de onderwerpen van de presentaties die gegeven zijn.

Lees meer
De uitdagingen

Artikel
Bij toetreding apf moet exit-strategie vooraf duidelijk zijn

Pensioenfondsen die in een apf-kring met meerdere fondsen willen stappen, moeten nagaan met wie ze in die kring solidair willen zijn. Fondsen die een eigen kring kiezen, moeten zich vergewissen hoe ze het apf kunnen verlaten als ze ontevreden zijn. Dat bleek op het apf-congres van pensioenadviseurs Ortec Finance en Montae vorige week. Zo'n 250 vertegenwoordigers van pensioenfondsen, werkgevers en vakbonden woonden de bijeenkomst bij waar onder meer zes apf’en zich presenteerden.

Lees meer
Algemeen Pensioenfonds

Artikel
De eerste STAP is gezet

Het eerste algemeen pensioenfonds in Nederland is een feit. Stap Algemeen Pensioenfonds - kortweg Stap - heeft een vergunning van de Nederlandsche Bank gekregen. Stap biedt een oplossing voor pensioenfondsen die niet zelfstandig verder kunnen of willen gaan. Ook ondernemingen die een pensioenregeling willen in een pensioenfondsomgeving, kunnen terecht bij Stap.

Lees meer

Video
Wat is het APF?

Algemeen Pensioenfonds

Artikel
Algemeen Pensioenfonds

Wat is een Algemeen Pensioenfonds?

Lees meer
Risk Neutral

Artikel
APF redding voor middelloonregeling
Door: Hans Kennis

lees meer
Gesloten Sanomafonds

Artikel
Gesloten Sanomafonds kiest voor gezamenlijke kring in apf

Het gesloten pensioenfonds van Sanoma heeft een voorkeur voor een multiclientkring in een algemeen pensioenfonds (apf). De België-route en een eigen kring komen minder goed uit de bus.

Lees meer
Hoe werken kringen in een APF?

Artikel
Hoe werken kringen in een APF?
Door: Vandena van der Meer

Zoals vaak, het ene is het andere niet. Dit geldt ook voor het algemeen pensioenfonds (APF). Het ene APF is het andere APF niet. Als er in de markt gesproken wordt over APF’en kunnen daar verschillende vormen mee worden bedoeld.

Lees meer
Wat is een APF

Artikel
Wat is een algemeen pensioenfonds?
Door: Vandena van der Meer

Op dit moment zijn er zes algemene pensioenfondsen in oprichting. Onder voorbehoud van een vergunning verstrekken ze al offertes. Het is de verwachting dat in mei-juni 2016 de eerste vergunning aan een algemeen pensioenfonds wordt afgegeven. Daarna kan het snel gaan met deze nieuwe pensioenuitvoerders. Maar wat is een algemeen pensioenfonds (APF) precies?

read more